‘Kankerjood’

AMSTERDAM –  Een 20-jarige joodse man is zaterdag in Amsterdam mishandeld. Hij heeft daarvan melding gemaakt bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi). Directeur Ronny Naftaniel bevestigde dinsdag een bericht in Het Parool dat het volgens hem om een antisemitisch incident gaat.

Volgens het Cidi is de man herkenbaar als jood omdat hij een keppel draagt. Hij liep ’smiddags op het Olympiaplein toen twee jongens hem uitscholden voor ’kankerjood’. Het slachtoffer vroeg wat hun probleem was en liep daarna door. De twee kwamen hem echter achterna. Een andere jongen sloot zich bij hen aan, waarna ze de man te lijf gingen. Ook nadat hij op de grond was gevallen, bleven ze op hem intrappen, aldus Naftaniel.

De Cidi-directeur spreekt van “een verwerpelijke vorm van antisemitisme en racisme”. Volgens hem komt het geregeld voor dat joden worden uitgescholden of bespuugd, maar is mishandeling een zeldzaamheid. “Geweldsincidenten zijn er bijna niet.”

Het slachtoffer wilde diezelfde avond aangifte doen op het politiebureau, maar kreeg te horen dat hij een paar dagen later moest terugkomen. “Dat is krankzinnig. Als je de daders nog wilt pakken en getuigen wil horen, moet je snel zijn”, aldus Naftaniel.

Een woordvoerder van de politie laat in een reactie weten dat alle agenten van het desbetreffende bureau die avond bezig waren met een speciale actie tegen overvallers. De korpsleiding vindt echter dat de aangifte toch meteen had moeten worden opgenomen. De politie heeft haar excuses aangeboden voor het feit dat dit niet is gebeurd, laat de zegsman weten.

http://www.telegraaf.nl

Het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland is in 2006 fors toegenomen. Gedurende dit jaar registreerde CIDI 261 meldingen van antisemitisme, tegen 159 in 2005. Een stijging van 64%!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: