Nederland tegen terrorisme

NSB-praktijken?

 Anoniem aan de bel trekken over misstappen van anderen is in Nederland inmiddels een geaccepteerd fenomeen. Het aantal tiplijnen en meldpunten–- in de volksmond meestal minder politiek correct ‘kliklijnen’ genoemd – is de laatste vijftien jaar enorm gegroeid.

De mores zijn op dit punt onmiskenbaar veranderd. Twintig jaar geleden waren anonieme kliklijnen nog onderwerp van een felle maatschappelijke discussie.

Toen het GAK (de voorloper van het UWV) in 1994 het plan opperde een tiplijn voor uitkeringsfraude op te richten, stak er een storm van protest op. De kwalificaties ‘Stasi* -methoden’ en ‘NSB- praktijken’ waren niet van de lucht, en de GAK-directie wist niet hoe snel ze het plan weer in moest slikken.

 Nu is dat protest vrijwel helemaal verstomd getuige ook het feit dat vandaag de nieuwe campagneperiode van ‘Nederland tegen terrorisme’ begint waarin de nadruk ligt op het voorkomen van radicalisering door het aanmoedigen van de bovengenoemde ‘Stasi-methoden’ en ‘NSB-praktijken’

 Op de daarvoor in het leven geroepen website www.nederlandtegenterrorisme.nl onder het kopje “Wat kunt u zelf doen” worden we eerst volgens de politiek correcte regels geïnformeerd dat “Misschien wel het grootste gevaar van terrorisme is dat er een sfeer ontstaat waarin we elkaar gaan wantrouwen.” En dat het “Belangrijk is dat we elkaar blijven respecteren en vertrouwen.”

Dan worden er een aantal adviezen geven die met het voorgaande regelrecht in tegenspraak zijn, waaronder:

“Het kan zijn dat u toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden u verdacht voorkomen. Licht de politie in. “

“Let u vooral extra op in situaties waar veel mensen bij elkaar zijn. Op metro- en treinstations. Bij festivals of concerten. In winkelcentra.”

“Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.”

“Bent u winkelier en koopt een klant een grote hoeveelheid artikelen die u in verband kunt brengen met een aanslag, zoals kunstmest of waterstofperoxide? Bel dan de politie.”

Een vreemde en beangstigende ontwikkeling. Een groot deel van de anonieme beschuldigingen blijkt namelijk niet te bewijzen of is zelfs aantoonbaar onjuist.

 Het wordt steeds leuker in Nederland!

* Stasi

De Stasi hield in de gaten of burgers politiek “incorrect” gedrag vertoonden, vergelijkbaar met de activiteiten van de voormalige Gestapo.

De Stasi had een enorme invloed op bijna ieder aspect van het leven in de DDR. Tot het midden van de jaren ’80 van de vorige eeuw groeide zowel binnen de DDR als in de Bondsrepubliek een netwerk van burgerinformanten, de Inoffizielle Mitarbeiter (IM). Men schat dat ten tijde van de ineenstorting van de DDR in 1989 de Stasi 91.000 voltijdse medewerkers had en 300.000 informanten. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 50 (!!!!) mensen in de DDR met de Stasi samenwerkte. Dit is vermoedelijk de hoogste penetratie door een veiligheidsapparaat ooit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: