EU interview Theo van Gogh Pim Fortuyn

Openbaring 17: 18 “De vrouw die gij gezien hebt, is de grote stad die het koninkrijk heeft over de koningen. der aarde.”

“Het Europese Verdrag van Lissabon, brengt een Federaal Europa een stap dichterbij. Het verdrag heeft grote gevolgen voor het Nederlandse staatsbestel,” (Kamerlid Harry van Bommel.)

Ook Pim Fortuyn waarschuwde al voor de gevaren van een (te)vergaande samenwerking tussen de Europese staten:

Vandaag de dag is de Europese grondwet (verpakt in de nieuwe term ‘Verdrag van Lissabon’), ondanks het feit dat bijna 62% van de Nederlandse bevolking tegenstemde, een feit.

“De Europese lidstaten raken met dit verdrag veel veto’s kwijt. Onder andere op een gevoelig terrein als justitie- en politiesamenwerking,” zegt Van Bommel. “Ook kunnen de parlementen van een meerderheid van de landen nog steeds niet samen een besluit blokkeren. Zij hebben altijd de steun van de Europese Commissie of het Europees Parlement nodig. Hier wordt een grote stap naar een Europese Federatie gezet. Dat baart mij zorgen.”

Van Bommel vindt het ook verontrustend dat er met het verdrag allerlei nieuwe functies in het leven worden geroepen, waarmee het Europees beleid in handen komt van ongekozen bureaucraten. Zo komt er een Europese president, van wie de precieze bevoegdheden nog niet eens vaststaan, en een Hoge Vertegenwoordiger, een soort minister van Buitenlandse Zaken voor de EU. “Voor de Europese burger wordt het er allemaal niet duidelijker op en zijn directe invloed op het Europees bestuur neemt alleen maar af,” aldus het Kamerlid.

Omdat door het verdrag het Nederlandse parlement een deel van zijn macht kwijtraakt en er meer ongekozen Europese functionarissen komen had de SP er graag een referendum over gehouden. Het Verdrag van Lissabon verschilt ook weinig van de in 2005 door Nederland in een referendum weggestemde Europese Grondwet. Dat zegt niet alleen Van Bommel, maar ook de Franse oud-president Giscard d’Estaing en oud-premier Dehaene van België, die meeschreven aan de Europese Grondwet, en de Duitse bondskanselier Merkel en de Spaanse premier Zapatero. “De vlag en het volkslied zijn eruit, maar als het gaat om bevoegdheden van nationale regeringen en parlementen, bijvoorbeeld op het gebied van strafrecht of asiel, is dit verdrag even ingrijpend,” aldus het Kamerlid.

Op die gebieden gaan met het verdrag veel bevoegdheden over van nationaal naar Europees niveau. Als het om strafrecht gaat vreest Van Bommel dat ons nationale rechtssysteem ernstig wordt beïnvloed door Europese regels, ook al heeft het over delen formeel niets te zeggen. “Waarom beslissen landen als Roemenië en Bulgarije, waar corruptie nog steeds wijdverbreid is, mee over het Europees rechtssysteem?” aldus het Kamerlid.

Tijdens het debat sprak Van Bommel er schande van dat er nog steeds geen publieksversie van het Verdrag van Lissabon beschikbaar is: “Kennelijk wil men de bevolking niet informeren.”

Bron citaten: www.sp.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: