New age kerk Crystal Cathedral in de problemen

De Crystal Cathedral in Garden Grove (Los Angeles) symbool van het christelijke 'succes-evangelie'.

De Crystal Cathedral in Garden Grove (Los Angeles) symbool van het christelijke 'succes-evangelie'.

Eén van ’s werelds bekendste en populairste Amerikaanse TV-evangelisten, Robert H. Schuller van ‘The Hour of Power’, moet met lede ogen toezien hoe zijn levenswerk de laatste maanden in elkaar aan het storten is.

Schuller’s zoon, Robert A., die jarenlang werd voorbereid om het stokje van zijn vader over te nemen, heeft in november 2008 plotseling ontslag genomen als leidinggevende voorganger van de ‘Crystal Cathedral’ in Garden Grove, Los Angeles. Dat gebeurde ongeveer een maand nadat de kerk hem had verwijderd van de kerkdiensten die wereldwijd op TV worden uitgezonden.
 
Schuller senior: ‘Robert en ik hebben ruzie gehad, omdat we ieder andere ideeën hebben over de te volgen koers en de visie van deze kerk.’ Robert junior wilde niet reageren. Sinds het vertrek van Robert jr. heeft ‘The Hour of Power’ een roterend rooster waar zeer bekende predikers aan deelnemen, zoals Bill Hybels van de Willow Creek Community Church, en evangelist Luis Palau.
 
Veel vaste bezoekers en kijkers zijn erg boos over de gang van zaken. Ze begrijpen niet dat vader en zoon hun meningsverschillen niet ondergeschikt willen maken aan de ‘boodschap van God’.
 
De problemen bij de Crystal Cathedral konden niet op een slechter moment komen. Veel mensen hebben hun bijdrages opgezegd, en daar kwam de kredietcrisis nog eens overheen. ‘De laatste maanden van 2008 waren desastreus voor onze kerk,’ aldus Schuller sr. De inkomsten daalden met zo’n $ 5 miljoen, waardoor het noodzakelijk is geworden om meer dan $ 65 miljoen aan land- en vastgoed bezittingen van de kerk in Orange County te verkopen, om de schulden te kunnen afbetalen.
 
‘The Hour of Power’ heeft het zo’n 30 jaar lang uitgehouden, wat naar verhouding erg lang is. Dat is althans de mening van Nancy Ammerman, een religie-socioloog aan de Universiteit van Boston. De meeste, op één bekende persoonlijkheid gebaseerde kerken, storten in als de prediker van de kansel afstapt of overlijdt. Aanhangers van dit soort kerken zijn volgens haar veel minder geneigd om geld te geven als ‘hun’ prediker er niet (meer) is.
 
Robert Schuller richtte zijn kerk in 1955 op in een drive-in bioscoop. Hij bestudeerde marketing-strategiën en begon veel mensen te trekken met zijn boodschap van het ‘feel-good’ christendom, waarbij hij zichzelf begon te beschrijven als een ‘mogelijkheids’denker. Dit ‘positieve’ denken werd de hoofdtoon in zijn preken, waarbij steeds meer de nadruk kwam te liggen op het krijgen en hebben van succes op alle levensterreinen.
 
De Crystal Cathedral groeide uit tot een kerk met 10.000 leden, met kerkdiensten die wekelijks door vele miljoenen over de hele wereld -inclusief Nederland- werden en (nog) worden bekeken. Schuller sr., die weinig anders dan een New Age christendom predikte waarin de mens zélf centraal staat, kreeg in zijn zoon een serieuzere tegenhanger. Schuller jr. begon weer te preken over de exclusiviteit van het verzoenende offer van Jezus Christus, en dat ging tegen de visie van zijn vader in, die de kerk al jaren toebeweegt naar oecumene met andere religies, met name de islam.

De problemen bij ‘The Hour of Power’ zijn inmiddels zo groot, dat Schuller sr. openlijk heeft betwijfeld of de tv-uitzendingen van de kerkdiensten nog door kunnen gaan.

Met dank aan Xandernieuws!
Advertenties

Eén reactie

  1. […] zoon besloot wegens ”verschillen van inzicht” maar ”in goed overleg” zijn functie neer te leggen. De oude Schuller presenteert […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: