666 en biometrische paspoorten

666-bioDe implementatie van biometrische paspoorten stuit op veel tegenstand van prominente leden van de orthodoxe kerk in Roemenie. Op 1 februari 2009 protesteerden honderden Roemenen al tegen de invoering van het biometrisch paspoort, dat sinds 1 januari 2009 een verplichting is.

De eerste paspoorten met biometrische gegevens (een elektronische chip met opgeslagen gegevens van o.a. de vingerafdrukken van beide handen en een gezichtscan) wordt een essentieel onderdeel voor de identificatie van elke persoon. Het is een code bestaande uit verschillende cijfers, met inbegrip van de omstreden formule 666. werden uitgegeven in het stadje Ilfov.

De implementatie van biometrische paspoorten stuitte op veel tegenstand van prominente leden van de orthodoxe kerk in Roemenie. Zij zien de invoering van het biometrisch paspoort als een eerste stap naar de introductie van biometrische kenmerken op alle ID kaarten. Dit druist in tegen vrijheid van religie en het recht op privacy.

Coalitie tegen de Politiestaat

Een paar pro-orthodoxe groeperingen hebben zich verzameld onder de naam Coalitie tegen de Politiestaat. Zij begonnen een online petitie en verzamelden 15.000 handtekeningen tegen de invoering van het biometrisch paspoort en rijbewijs. In ieder geval totdat dit door de autoriteiten met goede redenen onderbouwd en uitgelegd was. De coalitie organiseerde de bijeenkomst van 1 februari j.l. voor het Paleis van de Patriach. Zij lieten weten dat een advocaat namens hen een rechtszaak begonnen was tegen de regering van Roemenie om de beslissing voor uitgave van biometrische paspoorten aan te vechten.

Geen 666 ID-implantaten

Mensen hielden spandoeken in de lucht met teksten als Laat ons kiezen en Steun de kerk! Geen ID-implantaten. Verschillende sprekers uitten hun zorgen over de verplichte biometrische gegevens op.  Volgens hen is het een poging om mensen net als het vee onder totale controle te brengen van de Staat. Anderen noemen de chip, waarop het nummer 666 te lezen is, een eerste stap op weg naar de Apocalyps. De ultra rechtse politieke beweging Noua Dreapta had zich met hun vlaggen bij de demonstranten gevoegd.

Patriarch

De Patriarch van de Roemeense Orthodoxe Kerk heeft zich niet openlijk uitgesproken over de demonstratie, maardaniel-ciobotea heeft wel om meer informatie over de biometrische paspoorten gevraagd aan de regering. Na een vergadering op 27 en 28 februari zal een officieel standpunt worden bekend gemaakt.

Demonstratie

Op 4 februari 2009 organiseerde de Coalitie tegen de Politiestaat een nieuwe demonstratie. Meer dan 100 betogers liepen met borden van politici, die als schaap afgebeeld werden. De organisatoren van deze actie protesteerden tegen het feit dat er geen publiek debat aan voorafgegaan was en dat de sociale, economische en religieuze gevolgen van de invoering niet onderzocht waren.

Bij beide demonstraties werd ook geprotesteerd tegen de nieuwe wet die de regering het recht geeft data van elektronische communicatie te bewaren. Deze wet staat toe dat de regering alle elektronische communicatie tussen de burgers van Roemeni opneemt en opslaat.

Rechtszaak tegen Orange

Een andere organisatie in Roemeni de Civil Society Commissariat heeft laten weten een rechtszaak aangespannen te hebben tegen Telecom provider Orange om hen te dwingen de contractueel vastgelegde vertrouwelijkheid wat betreft de communicatie gegevens, na te komen. De organisatie wil bij het Constitutionele Hof van Roemenie de aangenomen wet aanvechten om het recht op privacy te waarborgen.

Bron: Wij worden wakker

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: