Spooksteden in de VS

capitol-theater-flint-closed

Steeds meer spooksteden VS; Verlaten wijken worden mogelijk platgewalst

‘Ruim 1,4 miljard mensen op Aarde zullen hun steden mogelijk zien instorten

Het verlaten, vervallen en dichtgetimmerde centrum van het eens welvarende Flint. De de-industrialisatie van de VS is haar laatste fase ingegaan. Nu steeds meer mensen hun baan verliezen, en als gevolg daarvan ook hun huis, veranderen grote delen van eens florerende gemeenschappen in heuse spooksteden. Sommige stadsbesturen overwegen om hele wijken af te sluiten voor het publiek, of deze zelfs maar gewoon plat te walsen.

‘Detroit nu al in een Depressie’ berichtten we op 27 december 2008. Met een werkeloosheidspercentage van 21% en een gemiddelde huizenprijs van slechts $ 18.513 was dat beslist niet overdreven. In ‘Motown’, 138 vierkante mijl groot en het centrum van de Amerikaanse auto-industrie, staan inmiddels genoeg verlaten huizen om heel San Francisco mee te vullen. De nog wel functionerende wijken en commerciële gebieden worden van elkaar gescheiden door steeds groter wordende gebieden die gedeeltelijk of geheel verlaten en vervallen zijn. Op openliggende terreinen zijn er al honderden moestuintjes (‘mini-farms’) aangelegd, om tenminste nog enigszins nuttig gebruik te maken van het braakliggende land.

De eens zo rijke stad moet steeds verder inkrimpen. ‘De vraag is alleen: hoe?’, stelt June Thomas, professor stedelijke en regionale planning aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor. ‘Er is geen enkele visie.’ Steeds meer mensen die hun baan kwijtraken, verlaten de stad, op zoek naar werk. Degenen die achterblijven doen dit noodgedwongen, omdat zij niet voldoende geld hebben om te verhuizen.

00008684-NAA-Sense of Community-001In Flint (Michigan),de geboorte plaats van de bekende Michael Moore, ooit een levendige, welvarende stad, is het leegstandsprobleem zó erg geworden, dat het gemeentebestuur overweegt om hele wijken van de stad maar gewoon af te sluiten voor het publiek, en ook alle publieke diensten (politie, brandweer, vuilnisophalers) hier uit terug te trekken. Volgens burgermeester Brown is dit nodig omdat de belastinginkomsten van Flint fors zijn teruggelopen, nu grote aantallen mensen de stad hebben verlaten.

In Youngstown (Ohio), moet om dezelfde reden eveneens flink bezuinigd worden op de publieke diensten. In het ‘Plan 2010’ van de gemeente wordt voorgesteld om de laatste paar inwoners van vrijwel verlaten blokken en wijken uit te kopen met een bonus tot $ 50.000, zodat het hele gebied vervolgens platgewalst kan worden.

Maar de problemen doen zich niet alleen in de ‘oude’ Amerikaanse industrieregio’s voor. Luxueuze buitenwijken zoals Elk Grove in Californië en Windy Ridge in North Carolina, eens gevuld met het geluid van spelende kinderen en de geur van barbecues, vallen stil en veranderen langzaam in spooksteden. Strakke gazonnetjes en smetteloze trottoirs raken overwoekerd door onkruid; winkelcentra worden verlaten en vervallen tot leegstand, en krakers trekken in de verlaten huizen.

De huidige schattingen gaan er vanuit dat in het jaar 2025 in de VS zo’n 22 miljoen grote huizen in de buitenwijken van steden verlaten zullen zijn. Net zoals in steden zoals Mexico City, Rio de Janeiro en Jakarta, zullen in Amerika de rijkeren waarschijnlijk naar het centrum trekken, terwijl de armeren pal om de hoek in sloppenwijken zullen wonen.

Verlaten huis Flint

Tijdens de huidige ‘Grote Recessie’, die feitelijk al in een Depressie is veranderd, krijgt de VS er volgens econoom Wayne Vroman in de komende weken en maanden een ‘monstrueus’ probleem bij, als van zo’n 700.000 mensen de termijn van hun werkeloosheidsuitkering verloopt. Het Congres verlengde deze uitkering vorig jaar van 26 naar 46 weken, en voor sommige, ernstig getroffen staten, naar 59 weken. Omdat er nauwelijks nieuwe banen zijn en er iedere maand juist méér ontslagen vallen, zal het leeuwendeel van deze groep mensen hun huizen niet meer kunnen betalen, wat het leegstandsprobleem alleen maar zal verergeren.

Bernard Baumohl, hoofd econoom bij de Economic Outlook Group, verwacht zelfs een ‘moeder van alle baanloze- herstelperiodes’. Terwijl hij er gemakshalve vanuit gaat dát er in het najaar van 2009 een herstel komt, volgt er historisch gezien een vol jaar later een piek in de werkeloosheidscijfers. Pas daarna komen er voorzichtig weer nieuwe banen.

Instortende steden niet alleen in de VS

Het probleem van instortende steden doet zich niet alleen voor in de VS. Over de hele wereld, ook in Europa, kunnen verlaten en vervallen steden ontstaan. In totaal zullen mogelijk ruim 1,4 miljard mensen hierdoor getroffen worden, waarvan 120 miljoen in Oost Europa, en 47 miljoen in ons deel van Europa. En dan hebben we het alleen nog maar over de eerste fase (tot en met 2012)

flint_uitgestorven

Bronnen:
Economic Populist
Xandernieuws
Yahoo Finance

2 Reacties

  1. dit is 2 keer t zelfde verhaal….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: