Turk wil geen christen of Jood als buren

turkijeANKARA – De Turkse regering is geschrokken van de intolerantie tegenover religieuze minderheden. Volgens een onderzoek zou 35 procent van de Turken geen christenen als buren willen hebben, 42 procent geen Joden en 57 procent geen atheïsten.

Ruim de helft, 55 procent, is voor een beroepsverbod voor niet-moslims bij de rechterlijke macht, de politie en het leger. Maar zelfs in de gezondheidszorg wil 44 procent geen christenen of Joden als arts of verpleegkundige zien.

Turkse media berichtten afgelopen weekend over het onderzoek, dat werd verricht in opdracht van een Joodse stichting, met steun van de Europese Unie. Verspreid over het hele land zijn 1108 mensen ondervraagd. Vicepremier Bülent Arinc reageerde ,,geschrokken” op de uitkomsten. Hij riep de Turken tot meer verdraagzaamheid op. Religieuze pluriformiteit moet als rijkdom van het land worden gezien, zei hij.

Turkije is een in zichzelf gekeerde samenleving geworden, reageert socioloog Yasin Aktay in de krant Zaman. Hij legt de oorzaak bij intensieve propaganda door ultra-nationalisten; ook zijn samenzweringstheorieën populair die ‘buitenlanders’ en religieuze of etnische minderheden de schuld geven van alles wat er mis is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: