Nobelprijswinaar: Bijbel slecht boek

jose-saramagoDe Bijbel is een slecht boek. De wereld zou een stuk beter af zijn als de Bijbel er niet was. Dat is de overtuiging van de Portugese auteur Jose Saramago. Niet zomaar iemand. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur.

Vanwege die prijs kon Saramago heel lang geen kwaad doen in de ogen van de Portugezen. Maar sinds deze week begint de publieke opinie zich tegen Saramago te keren. Dat de nu 86-jarige schrijver Portugal de rug toekeerde om zich definitief te vestigen op het tot Spanje behorende (Canarische) eiland Lanzarote, deed al menig wenkbrauw fronsen. Maar nu Saramago de vloer heeft aangeveegd met de Bijbel, is het overwegend katholieke Portugal pas echt in de gordijnen geklommen.

Saramago deed zijn uitlatingen tijdens de presentatie van zijn nieuwste boek, ‘Cain’. Kerkleiders in Portugal hebben hem er inmiddels van beschuldigd met ”goedkope uitlatingen” alleen maar de publiciteit te hebben willen zoeken. Een verkoopstunt voor zijn nieuwste boek dus. Maar Saramago ontkent dat.

“Katholieken lezen de Bijbel niet.”

Hij deed zijn uitlatingen omdat hij met ‘Cain’ een Bijbels thema heeft aangepakt. Het boek is een hervertelling van het Bijbelse verhaal van Abel en Kain. Saramago denkt niet dat het boek, waarin hij een “eigenzinnige invulling” aan het verhaal geeft, tot veel rumoer zal leiden. De meeste Portugese, overwegend katholieke lezers zullen volgens hem nauwelijks in de gaten hebben dat hij afwijkt van de Bijbelse voorstelling. Want: “Katholieken lezen de Bijbel niet.”

Het is overigens niet voor het eerst dat Saramago met het katholieke volksdeel van Portugal in botsing komt. In 1992 zorgde hij voor een scandaal met zijn boek ‘O Evangelho Segundo Jesus Cristo’ (Het Evangelie volgens Jezus Christus). Daarin beschreef hij hoe Jezus zijn maagdelijkheid verloor nadat Hij door Maria Magdalena was verleid.

Advertenties

Eén reactie

  1. Wel, het winnen van de Nobelprijs is geen garantie, want die prijs wordt toch vaak min of meer politiek bepaald. Welk land, c.q. taal is nu aan de beurt. Nou ja helemaal zwart-wit is dat natuurlijk ook weer niet. Veel winnaars van de Nobelprijs voor de literatuur zijn wel degelijk grote schrijvers, maar dat geldt niet voor Winston Churchill, die de prijs in 1953 won voor zijn (oorlogs)memoires.

    Het is overigens wel gek dat het zo moeilijk is om over de bijbel te discussiëren. Dat geeft op voorhand heibel, los van de kwaliteit van de discussie.

    Saramago’s ‘Stad der blinden’ vond ik trouwens erg sterk (ook verfilmd):
    http://www.ernste.net/portugal/cegueira.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: