De waardenfluisteraar van Balkenende

EtzioniWat ligt er i.p.v. de Bijbel op het nachtkastje van de premier? Wie is de conspirator van het normen- en waardendebat?

In een uitzending van Tegenlicht ging men op zoek naar de intellectuele vader van Jan Peter Balkenende en vond in San Francisco de Amerikaanse socioloog en gemeenschapsdenker Amitai Etzioni. Onder meer Blair, Clinton, Kohl en Fischer gingen Balkenende voor in het raadplegen van deze eminente maar enigszins ongrijpbare wetenschapper.
Etzioni geldt als een van de grondleggers van het communitarisme. Het communitarisme is een normatieve theorie die wijst op de gevaren van individualisme en op het belang van maatschappelijke participatie. Begrippen als sociale controle, publieke moraal en openbare orde staan hierbij centraal. De grootste zorg van communitaristen is het verval van waarden als gevolg van het liberale individualisme.
De oplossing ligt volgens Etzioni niet bij de staat maar bij het informele, publieke domein. Een samenleving die bestaat uit gemeenschappen in gemeenschappen.Etzioni: ‘Wanneer ik aan “gemeenschap” denk, denk ik niet slechts aan een dorp vol menselijke warmte waar de postbode je voornaam kent, en waar de vraag “hoe gaat het?” werkelijk is gemeend. Een gemeenschap is een plaats waar moreel gezag heerst, waar het gewaardeerd wordt als mensen zich gedragen. (…) De belangrijkste bescherming van ons bestaan, van ons vermogen om de macht van de overheid te weerstaan, zijn onze verbintenissen met onze medemens. Daarom praten wij (communitaristen) voortdurend over het belang van bemiddelende instituties, vrijwilligersorganisaties, en openbare discussiebijeenkomsten.
Etzioni was te gast bij de WRR en de prominente spreker op het prestigieus symposium in de Haagse Ridderzaal over Europa als waardengemeenschap, in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Na een moeizame start in Nederland wilde Balkenende ook op Europees niveau aandacht vragen voor waarden en moraal. De centrale denker in die strategie werd Amitai Etzioni.

Bregtje van der Haak ontmoette Etzioni, die verbonden is aan de George Washington University in Washington, op de jaarlijkse conventie van Amerikaanse vakbroeders in San Francisco. Ze ondervroeg de socioloog, grondlegger van het communitarisme, op zijn eigen inspiratorschap.

Balkenende is niet de enige die bij (het werk van) deze grijze eminentie te rade ging: onder andere Jimmy Carter, Tony Blair en Bill Clinton gingen hem voor. Wie is toch deze ‘waardenfluisteraar’ van onze premier, en waar staat de man precies voor?

Media training Balkenende:

Uitzending Tegenlicht:

Een kennismaking met dr. Amitai Etzioni, de waardenfluisteraar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: