Molukkers opnieuw voorop in de strijd

Maluku’s: Apa datang dario muka djangan undure!!

_______________________________________________

Het is dinsdagavond voor de tweede achtereenvolgende avond onrustig geweest in de wijk Terweijde in Culemborg. De politie hield twee mannen van 25 en 48 jaar aan wegens verboden wapenbezit. De mobiele eenheid was dinsdagavond aanwezig in de wijk. Dat meldde de politie woensdag.

Maandagavond was het ook onrustig. Uit vrees dat er Molukkers van andere wijken Culemborg binnenkomen, is maandag j.l. de wijk door de politie en mobiele eenheid afgesloten.

Er werden zeven arrestaties verricht, wegens verboden wapenbezit. De situatie is nog steeds grimmiger. Het is bekend in Culemborg dat Marokkaanse jongeren bepaalde buurt onveilig maken. Voor de Molukkers is de maat vol.

De mobiele eenheid blijft maandag paraat in de wijk Terweijde in Culemborg. Dat meldde de gemeente maandagochtend. De gemeente en politie overleggen maandag over de situatie in Terweijde, waar inmiddels een noodbevel van kracht is. De politie kan daarmee iedereen wegsturen die niet in de wijk hoort, aldus een gemeentewoordvoerster.

Culemborg was nieuwjaarsnacht het toneel van ernstige ongeregeldheden. Groepen Marokkaanse en Molukse jongeren kwamen na een autobrand tegenover elkaar te staan. Agenten die op de vijandelijkheden in de Lekstad afkwamen, werden bekogeld met vuurwerk en stenen. Het werd pas rustig toen bewoners het bevel kregen naar binnen te gaan.

Om vijf uur ’s ochtends ging het echter opnieuw mis tussen beide bevolkingsgroepen, toen drie Marokkaanse mannen inreden op enkele Molukse plaatsgenoten. Hun rit eindigde in een tuin tegen de gevel van een woonhuis, waarbij ze twee mensen schepten die in de tuin stonden. Deze slachtoffers raakten lichtgewond.

De inzittenden van de auto trachtten te ontkomen, maar werden te grazen genomen door boze Molukkers. Twee inzittenden raakten gewond, van wie er een per ambulance naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. De drie Marokkanen werden later aangehouden op verdenking van poging tot doodslag.

De aanslag met de auto speelde zich af in de vroege ochtend, na een nacht waarin het grootste deel van Culemborg – vergeleken met vorige jaren – een kalme jaarwisseling beleefde.

De politie en ME is massaal aanwezig in de wijk. Mensen die de wijk in willen worden gefouilleerd. De sfeer is nog steeds gespannen. De Mobiele Eenheid patrouilleert door de straten.

Sinds september zijn er spanningen in Culemborg tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. Er waren toen een week lang rellen waarbij de ME werd ingezet.

Volgens Burgemeester Van Schelven wordt hard gewerkt om de problemen voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen en de aanstichters van onrust voor de rechter te brengen. Hij is ‘nijdig en geïrriteerd’ dat het weer is mis gegaan.

Maluku’s: Apa datang dario muka djangan undure!!

Lees ook: Aanslag op Molukkers in Culemborgse wijk

KIJK Documentaire: Belofte maakt schuld

Bronnen:

maluku4you

Telegraaf

 

Maluku’s: Apa datang dario muka djangan undure!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: