Grote fraude bij ChildRight

Ach ja, we zijn eigenlijk niet eens verbaasd..

De politie Amsterdam-Amstelland is bezig met onderzoek naar een grote fraude bij ChildRight, de goededoelenorganisatie opgericht tegen de uitbuiting van kinderen. De mogelijke gokverslaving van voormalig directeur Raymond C. speelt hierin een rol. Justitie beschikt over aanwijzingen dat er jarenlang grote sommen geld, mogelijk miljoenen euro’s, niet terecht zijn gekomen bij kansloze kinderen in de derde wereld, waarvoor het geld bestemd was.

Uit informatie waarover De Telegraaf beschikt, blijkt dat tijdens collectes aan de gulle gevers werd gemeld dat 5 procent aan kosten werd gemaakt en 95 procent van het geld bij het goede doel terecht zou komen. Echter in werkelijkheid, zo blijkt nu, is dat omgekeerd het geval geweest.

Tsunami

Het onderzoek richt zich op verschillende geldstromen. Onder andere op een hulpproject in Sri Lanka, dat werd opgezet na de tsunamiramp. In de regio waar tien schooltjes met geld van ChildRight zouden worden gebouwd, bleken niet meer dan drie schuurtjes te zijn neergezet.

Ook in Laos en Cambodja is geld, dat door de Lionsclub Scaldis in Bergen op Zoom voor ChildRight bijeen was gehaald en bestemd was voor de bouw van drie scholen, slechts voor de helft (45.000 euro) aangekomen. Weldoener Jacob Gelt Dekker legde het missende deel uit eigen zak bij, zodat de scholen alsnog konden worden gerealiseerd. Onderzoeksleider Michael Hop van de fraudeafdeling van de politie Amsterdam bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Weldoener en multimiljonair Jacob Gelt Dekker, jarenlang voorzitter van de raad van toezicht, keerde ChildRight drie jaar geleden de rug toe.

Voormalig directeur Raymond C. is volgens hem op de vlucht geslagen. Toezichthouder het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft na eigen onderzoek aangifte gedaan.

De huidige directeur van ChildRight, R. Brochard, reageert verrast en zegt niet op de hoogte te zijn van het politieonderzoek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: