OM eist anderhalf jaar cel tegen Culemborgse Molukkers

De officier van justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen vier Molukkers uit Culemborg. Ook vroeg zij de rechtbank om hun twee jaarwisselingen huisarrest te geven.

Het OM vervolgt de mannen, 21 tot 44 jaar, vanwege gewelddadige ongeregeldheden tussen Molukkers en Marokkanen tijdens de afgelopen jaarwisseling in Culemborg. Zij gelooft dat de vier met een groep het huis en de auto van een 48-jarige Marokkaan vernielden en dat een van hen de man neer knuppelde: een poging tot doodslag. De vernielingen en het geweld volgden op brandstichting in een Molukse auto, volgens geruchten door een zoon van de Marokkaan.

Woensdag stond ook de Marokkaanse bestuurder voor de rechter die met een auto op drie mensen in een tuin inreed. Die zaak – volgens justitie poging tot moord, volgens verdachte een ongeluk – werd aangehouden.

De verhoudingen tussen Molukkers en Marokkanen in Culemborg bereikten met oud en nieuw een dieptepunt, nadat al sinds een vechtpartij in september auto’s uitbrandden en ruiten sneuvelden. „Onopgeloste incidenten veroorzaakten emoties en een geweldsspiraal”, stelde de aanklager, die hekelde dat men het recht in eigen hand nam en frustraties botvierde.

De aanklager verwijt de 44-jarige poging tot doodslag op de 48-jarige Marokkaan. Die brak door knuppelen een elleboog. Alle vier de Molukkers verweet zij openlijk geweld: drie van hen gooiden stenen, en de 44-jarige gooide een balk door de ramen, aldus justitie. Een 27-jarige sloeg de Marokkaan en bedreigde een Marokkaanse jongen. Volgens justitie schopte hij eerder in augustus tegen een politiebus, die toen bij rellen afdroop.

De officier van justitie eiste 24 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen de 44-jarigeman, die ook wel als woordvoerder van de Molukse gemeenschap optrad. De 27-jarige hoorde 21 maanden waarvan 6 voorwaardelijk eisen. Tegen een 26-jarige en een 21-jarige eiste zij respectievelijk 140 en 126 dagen cel, waarvan 90 voorwaardelijk, plus werkstraffen van 80 en 120 uur.

Alle vier de Molukkers zijn herkend, maar zeggen dat zij niet op de plek van de rellen waren. Volgens hun advocaten is het evident dat de belastende getuigenverklaringen niet te vertrouwen zijn.

De rechtbank doet uitspraak op 28 april.

Bron

Eén reactie

  1. […] De officier van justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen vier Molukkers uit Culemborg. Ook vroeg zij de rechtbank om hun twee jaarwisselingen huisarrest te geven. Lees meer… […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: