Bodyscanner kanker veroorzaker?

Buiten het feit dat de bodyscanners op vliegvelden een grove schending van de privacy zijn, blijkt dat ze tevens het risico op huidkanker verhogen. Dat zeggen experts van het Center for Radiological Research in New York.
De scanners, die gebruik maken van röntgenstraling, verschijnen op steeds meer vliegvelden. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico.

Vliegtuigpassagiers worden blootgesteld aan een kleine dosis straling, maar volgens David Brenner van het onderzoeksinstituut is de impact op de onbedekte huid tot twintig keer groter dan gedacht. Kinderen lopen meer risico, omdat zij meer delende cellen hebben. Dat kan een mutatie opleveren die op latere leeftijd huidkanker kan veroorzaken.

Het individuele risico op huidkanker is klein. Het probleem zit hem in het grote aantal gecontroleerde mensen. “Nergens anders stellen we zoveel mensen bloot aan röntgenstraling,” zegt Brenner tegen de Daily Mail. “Als miljoenen luchtvaartreizigers jaarlijks worden gecontroleerd met röntgenstraling kan het kleine individuele risico in combinatie met het grote aantal gescreende mensen een gevaar vormen voor de volksgezondheid.”

De bodyscanners waar het om gaat worden ondermeer gebruikt op de Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick. De Britse luchtvaartautoriteiten blijven erbij dat de scantechniek veilig is. Op Schiphol wordt een ander type scanner gebruikt, dat geen gebruik maakt van röntgenstraling. De scanners worden gebruikt om snel te kunnen zien wat luchtvaartpassagiers op hun lichaam dragen.

Bron

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: