Wikileaks ziet aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

Vandaag in het ND een interessant artikel inzake de oorlog in Afghanistan. In de duizenden gelekte documenten over de oorlog in Afghanistan lijkt bewijs te zitten van oorlogsmisdaden, heeft de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, gezegd.

Wikileaks, een in december 2006 opgezette klokkenluiderswebsite, had de operatie goed voorbereid. Wekenlang is er op het materiaal gestudeerd. Is er gewikt en gewogen over de openbaarmaking. De hoofdredacties van drie prominente media – The New York Times (VS), The Guardian (Groot-Brittannië) en Der Spiegel (Duitsland) – werden ingeseind en kregen toestemming het materiaal in te zien en te publiceren. Tegelijk met openbaarmaking via Wikileaks.

Gisteren was het zo ver: meer dan 91.000 tot nu toe geheime rapporten over de oorlog in Afghanistan werden vrijgegeven, op 15.000 na waarvan de inhoud nog nader wordt bekeken. Uit de documenten blijkt onder meer dat veel incidenten waarbij Afghaanse burgers zijn omgekomen zijn verzwegen en dat er geheime operaties op touw zijn gezet om figuren binnen de talibantop uit te schakelen. Geconcludeerd kan worden dat de taliban veel sterker zijn dan doorgaans wordt gesuggereerd en dat de veiligheidssituatie een stuk slechter is dan algemeen wordt verondersteld. Het Witte Huis veroordeelde de handelwijze van Wikileaks.

Door het lekken van de dossiers worden ‘de levens van Amerikanen en onze partners in gevaar’ gebracht, zei het Witte Huis. Wikileaks zegt echter dat het ongeveer vijftienduizend documenten heeft achtergehouden, op verzoek van degene die de dossiers heeft gelekt, om individuele personen te beschermen. Volgens de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, beschikt de website over de documenten die ieder land in de wereld aangaan. Het kan volgens hem gaan over oorlogsmisdaden. ,,Maar”, zo zei hij, ,,het is aan een rechtbank om te bepalen of er uiteindelijk sprake is van een misdrijf”.

Tijdperk-Bush

Generaal Jim Jones, de nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, benadrukte direct dat de dossiers over de periode januari 2004-december 2009 gaan. Het grootste deel van die tijd was de Republikein George Bush president.

In de documenten zijn onder meer gedetailleerde verslagen te vinden van operaties van een Amerikaanse geheime eenheid, Task Force 373 geheten. De eenheid had als missie talibanleiders en andere belangrijke opstandelingen uit te schakelen. Daarbij zijn onbedoeld nogal eens burgerslachtoffers gevallen. Volgens The New York Times blijkt uit de dossiers ook dat de Pakistaanse inlichtingendienst de taliban in Afghanistan steunt. Het Duitse weekblad Der Spiegel concludeert op basis van de gegevens van Wikileaks dat de Afghaanse strijdkrachten machteloos staan tegenover de taliban. De strijders krijgen in het tot voor kort relatief rustige noorden van Afghanistan, waar Duitse troepen gelegerd zijn, steeds meer voet aan de grond.

De Afghaanse regering is ‘geschokt’ door het lekken van de documenten. Waheed Omar, woordvoerder van president Hamid Karzai zei gisteren echter dat de meeste informatie niet nieuw is en in het verleden al is besproken. Afghaanse regeringsmedewerkers zijn de documenten aan het bestuderen. Speciale aandacht is er voor de dossiers over burgerslachtoffers en de rol die de Pakistaanse inlichtingendienst ISI speelde bij destabiliserende activiteiten in Afghanistan. Uit de documenten blijkt dat huidige en voormalige leiders van de ISI aanwezig waren bij vergaderingen van de taliban waarin gecoördineerde aanvallen in Afghanistan werden besproken.

‘Ongegrond’

Dergelijke beschuldigingen noemde de machtige Pakistaanse inlichtingendienst ISI boosaardig en ongegrond. Een bron binnen de ISI ontkent de aantijgingen en zei dat ze gebaseerd zijn op inlichtingenrapporten die niet zijn geverifieerd. Ze zouden zijn bedoeld om de Pakistaanse inlichtingendienst in een kwaad daglicht te stellen.

De documenten komen naar buiten op een moment dat de twijfel over de oorlog met de dag groeit. Op 20 juli sprak de internationale gemeenschap opnieuw over Afghanistan. Besloten werd dat de Afghanen vanaf 2014 zelf een leidende rol moeten spelen bij het waarborgen van de veiligheid. Talrijke landen, ook de VS, willen hun militaire aanwezigheid in Afghanistan gaan afbouwen.

De hoofdpunten van de dossiers:

– De Pakistaanse geheime dienst ISI steunt de taliban actief met wapens, transportmiddelen, geld en tactische informatie terwijl Pakistan formeel een bondgenoot is van de VS.

– De veiligheidssituatie in Afghanistan is veel slechter dan openlijk wordt toegegeven. De taliban bezitten onder meer warmtezoekende raketten waarmee ze vliegtuigen en helikopters kunnen neerhalen,

– Er komen veel meer burgers om door toedoen van Amerikaanse en westerse troepen dan formeel bekend wordt gemaakt. Zeker 144 incidenten met honderden doden zijn verzwegen. Als dit soort gevallen toch bekend worden, wordt schuld bewust bij anderen gelegd,

– Onbemande vliegtuigen (drone’s) hebben veelal mankementen waardoor ze neerstorten. Die worden echter verzwegen. Waardevolle computertechnologie komt zo in gemakkelijke in talibanhanden,

– Het aantal aanslagen met bermbommen is veel hoger dan aangenomen: 7155 in 2009 tegen 308 in 2004. Er vallen ook veel meer slachtoffers bij dan algemeen bekend. In augustus 2009 alleen al 429 doden en gewonden,

– In Afghanistan werkt een geheime 300 man tellende VS-legereenheid, Task Force 373, die 2058 individuen moet vangen of doden. Degenen die gevangen worden verdwijnen spoorloos. Bij liquidaties worden vaak de verkeerden gedood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: