Facebook opnieuw in opspraak. Honderd miljoen Facebook profielen op torrentsite

Veiligheidsconsultant Ron Bowes van Skull Security heeft via een zogenaamde crawler alle gegevens uit de open directory van Facebook getrokken. Met andere woorden:

hij heeft op Facebook alle data verzameld waarvoor mensen toestemming hebben gegeven dat iedereen deze mocht zien. Het 2.8 GB grootte bestand is inmiddels door duizenden mensen gedownload via the Pirate Bay.

In een verklaring heeft Facebook laten weten dat de lijst met gebruikersnamen geen bedreiging is voor mensen die het geen probleem vinden om gegevens publiek te delen. ”Mensen die Facebook gebruiken beheren hun eigen informatie en hebben het recht alleen datgene te delen dat ze willen delen, met wie ze willen en wanneer ze willen. Onze verantwoordelijkheid is om hun wensen te respecteren”, aldus Facebook in een verklaring.

De sociale netwerksite wijst erop dat de informatie in het document van Bowes al beschikbaar was via Google, Bing en andere zoekmachines net als op Facebook. In het document staan geen gegevens die als privé bestempeld zijn. Facebook vergelijkt het met gegevens uit het telefoonboek.

Ron Bowes schrijft in een weblog dat hij de lijst heeft samengesteld om aan te tonen dat er zich een ’eng privacy probleem’ voordoet door de manier waarop mensen hun informatie delen met de rest van het web via Facebook.

Facebook raakte eerder dit jaar ook al in opspraak vanwege de complexiteit van de privacyinstellingen op de site. Als antwoord hierop heeft de dienst de instellingen vereenvoudigd.

Bron

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: