Maffia onderzoek Nederland

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt de invloed van Italiaanse misdaadorganisaties in Nederland. Daarbij zal de dienst vermoedelijk bijzondere aandacht hebben voor de invloed van de Calabrische maffiatak ’Ndrangheta. Die organisatie is marktleider in de cocaïnehandel in Europa. Ons land is volgens Italiaanse misdaadbestrijders het distributieknooppunt voor de verspreiding van de drugs.

Het is voor het eerst sinds de onderzoeken van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa dat er specifiek onderzoek naar de Italiaanse maffia wordt gedaan, bleek zaterdag uit onderzoek van het radioprogramma Argos (VPRO). “De Nederlandse politie is de afgelopen vijftien jaar het zicht op etnische criminele groeperingen verloren”, zei criminoloog Frank Bovenkerk in het programma. Ook hoge politiefunctionarissen uitten tegen Argos anoniem deze kritiek.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket, de afdeling van het Openbaar Ministerie die georganiseerde misdaad onderzoekt, is het niet eens met de kritiek. “We kijken nog steeds naar de maffia, maar doen dat vanuit een ander perspectief. We kijken naar drugshandel in z’n totaliteit, in plaats van naar Italiaanse groepen.”

Maffiabestrijders in Italië roepen Nederland al langer op om intensiever te speuren naar maffialeden die hier werken of tijdelijk zijn ondergedoken. Een oud-voorzitter van een Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie naar de maffia wijst erop dat ook in ons land de maffia investeringen moet hebben gedaan in bijvoorbeeld restaurants en hotels. “De ’Ndrangheta is geen organisatie die alleen maar handel drijft, ze vestigt zich ook overal ter wereld. Dit is al lang niet meer enkel en alleen een Italiaans probleem”, stelt Francesco Forgione.

Bovendien werken verschillende misdaadsyndicaten in het buitenland samen. Forgione zei tegen Argos dat de vrijdag door Nederland aan Italië uitgeleverde topcrimineel Greg R. drugs verhandelde in een samenwerkingsverband met zowel de Napolitaanse Camorra als de ’Ndrangheta.

Lees ook: Het Don Corleone College

Bron

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: