Stille oorlog moslims en christenen in Rijssen?

‘Rijssens Stille Oorlog’, dat is de titel van de nogal eenzijdige film die documentairemaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal in opdracht van RTV Oost maakte. De première was eind september, tijdens het Nederlands Filmfestival. De documentaire gaat over maatschappelijke, politieke en religieuze verhoudingen in Rijssen.

Gevoelig liggende thema’s, want de verhoudingen in Rijssen staan volgens sommigen op scherp. ‘Er is een stille oorlog’, daarmee vat Fatma Öztürk samen wat er naar haar beleving in Rijssen gaande is.

Orthodoxe protestanten spelen een belangrijke rol in de film, die gisteravond voor het eerst in Rijssen vertoond werd. In de documentaire suggereert de regisseur, Emile van Rouveroy van Nieuwaal, dat deze groep zich bedreigd voelt door de groeiende groep moslims in de stad. Tussen de twee kampen smeult een ’stille oorlog’. Om dat duidelijk te maken, portretteert de documentairemaker een aantal gematigde moslims tegenover enkele strenggelovige refo’s’

Het dorp heeft van oudsher een grotendeels streng christelijke bevolking. Van integratie tussen beide geloofsgroepen is nauwelijks sprake. ‘Dat kan alleen maar’, volgens Fatma, ‘als ik mijn geloof afleg’.

Refo-watcher

Emile van Rouveroy van Nieuwaal, maakte de documentaire samen met zijn zoon Maarten. Inhoudelijk wil hij niet op de film ingaan. Van Rouveroy van Nieuwaal (71), emeritus-hoogleraar rechtsantropologie, Afrika-deskundige en meester in de rechten, maakte enkele jaren geleden al de film ‘Staphorst in Tegenlicht’. Een documentaire die, naar eigen zeggen, gaat over de ‘innige verstrengeling van politiek en religie’ in de gemeente Staphorst. Het succes van deze film bracht Van Rouveroy van Nieuwaal op het idee om in Rijssen een soortgelijke documentaire te maken. Het leverde hem al de benaming ‘refo-watcher’ op.

Ruim twee jaar heeft Van Rouveroy van Nieuwaal aan de documentaire gewerkt. In die periode bezocht hij dikwijls raadsvergaderingen in Rijssen-Holten. Er waren heftige discussies over onder meer het vloekverbod in de Algemene Plaatselijk Verordening, het metalfestival Elsrock en het ambtsgebed.

De documentaire ‘Rijssens Stille Oorlog’, schetst een beeld van een samenleving, waarbij politiek en religie nadrukkelijk meespelen. „Dat is onoverkomenlijk. Het maatschappelijk leven is er mee verweven”, aldus de documentairemaker. Objectief is de documentairemaker zeker niet. Hij vindt bijvoorbeeld dat er in Rijssen-Holten door een confessionele partij als de SGP ‘relipolitiek’ wordt bedreven. Van Rouveroy van Nieuwaal vraagt zich bijvoorbeeld af waar de 3.600 bezwaarschriften tegen het metalfestival Elsrock vorig jaar vandaan kwamen. „Zijn hier de lokale kerkvaders actief om hun gelovigen te wijzen op deze bestuurlijke mogelijkheid van protest aantekenen?” Voor de bevooroordeelde  documentairemaker leidt het geen twijfel. Over de islam gemeenschap in Rijssen laat hij zich duidelijk niet in soortgelijke termen uit. [Blijkbaar heeft de documentaire maker zich verder niet al te veel in de islam verdiept, anders had hij wel geweten dat de islam, wanneer zij de macht in handen zou krijgen nog wel een stapje verder gaat dan de zo door hem gevreesde SGP ‘relipolitiek’. De islam is namelijk in feite een stelsel van wetten. De islam is dus zowel religie (theologie) als politiek — en die politiek is een onderdeel van de Sharia, die werkelijk alles reguleert; van successierecht en echtscheiding tot wetten die van toepassing zijn in oorlogstijd.]

SGP-fractievoorzitter Ben Beens weigerde overigens terecht  zijn medewerking aan de film. Beens voorzag namelijk al dat Van Rouveroy van Nieuwaal een ‘eenzijdige karikatuur’ van Rijssen zou maken en wilde daarom ook niet geïnterviewd worden .

Buiten de muren van het gemeentehuis interviewde hij Rijssenaren uit ‘verschillende lagen’ van de bevolking. Zes mensen worden uitvoerig geportreteerd. Eén van hen is Harm Agteresch, die zich ook van zijn serieuze kant laat zien. Een dominee kreeg Van Rouveroy van Nieuwaal niet voor de camera. Wel filmde hij in de Rijssense moskee.

Bronnen:

De Twentsche krant Tubantia

RTV Oost

Advertenties

Eén reactie

  1. […] Stille oorlog moslims en christenen in Rijssen? « TEAPACKS -An alternative view on semi-obvious iss… ‘Rijssens Stille Oorlog’, dat is de titel van de nogal eenzijdige film die documentairemaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal in opdracht van RTV Oost maakte. De première was eind september, tijdens het Nederlands Filmfestival. De documentaire gaat over maatschappelijke, politieke en religieuze verhoudingen in Rijssen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: