Massagraf vermoorde joden gevonden in Roemenië

In een bos bij Popricani ten noordoosten van Boekarest is een massagraf met de resten van naar schatting honderd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Roemeense militairen vermoorde joden gevonden.

In het graf liggen de resten van mannen, vrouwen en kinderen, die volgens het Elie Wiesel Nationaal Instituut voor Onderzoek naar de Holocaust in Roemenië in 1941 werden omgebracht. De vondst vormt bewijs van de pogroms die in de regio plaatsvonden en die lang zijn gebagatelliseerd. Volgens de officiële geschiedschrijving in Roemenië waren het uitsluitend Duitsers die joden vermoordden.

De autoriteiten begonnen een onderzoek nadat de eerste vage berichten over een mogelijk massagraf in het bos bij Popricani begonnen door te sijpelen. In eerste instantie werd niets gevonden, maar in 2009 werd het onderzoek weer opgepakt en werden ooggetuigen ondervraagd.

Tijdens het pro-fascistische bewind van maarschalk Ion Antonescu werden in Roemenië 280 duizend joden en elfduizend zigeuners vermoord. De joodse gemeenschap in Roemenië telt nu nog maar zesduizend mensen.

Antonescu was premier van 1941 tot 1944. Na de oorlog werd hij in 1946 door de communisten terechtgesteld, maar nadat het communisme in 1989 ten val was gekomen werd de rol van Roemenië in de jodenvervolging door opeenvolgende regeringen weggemoffeld. Nadat hierover in 2004 een conflict met Israël was ontstaan besloot toenmalig president Ion Iliescu tot de instelling van een internationale commissie van onderzoek onder leiding van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel.


Joods massagraf in Roemenië (Foto: Novum)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: