Israël heeft op twee na grootste leisteen oliereserves ter wereld

Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat Israël niet alleen een enorme hoeveelheid gas kan gaan winnen, maar tevens dat de oliereserves van de Joodse staat vele malen groter zijn dan eerder werd gedacht.

In november 2010 werden deze leisteen oliereserves geschat op 4 miljard vaten olie, maar na bijstelling door een leidinggevende geoloog zouden dit maar liefst 250 miljard vaten zijn, de op twee na grootste hoeveelheid ter wereld. Ter vergelijk: Saudi Arabië heeft 260 miljarden vaten aan bewezen oliereserves.

In 2013 neemt Israël het Tamar gasveld in de Middellandse Zee in productie. Hierdoor kan Israël 20 jaar lang in de eigen gasbehoeften voorzien, iets dat na het opblazen van de Egyptische gasleiding naar Israël door Hamas extra aantrekkelijk is. Het recent ontdekte Leviathan gasveld, dat twee keer zo groot is, kan daarom geheel gebruikt worden voor de export. De US Geological Survey schat dat er zo’n 37 biljoen kubieke meter gas in het hele Levant bassin te vinden is, waarvan het grootste deel onder Israëlisch gezag valt.

Minder bekend maar van nog groter belang is het feit dat de geschatte oliereserves van Israël op dramatische wijze zijn bijgesteld van 4 miljard naar 250 miljard vaten. Dat stelde dr. Yuval Bartov, hoofd geoloog voor Israël Energy Initiatives tijdens het jaarlijkse symposium van de prestigieuze Colorado School of Mines. Onafhankelijk olie industrie analisten hebben zijn gegevens bekeken en deze niet weerlegd. Dat zou betekenen dat Israël na de VS en China de op twee na grootste hoeveelheid leisteenolie in bezit heeft.

Deze olie bevindt zich in zachte leisteenlagen. In het verleden was deze olie vanwege het hoge water- en energieverbruik te kostbaar om te winnen, maar speciaal voor Israël in ontwikkeling zijnde nieuwe technologieën kunnen de olie van de leisteen scheiden en daarbij zelfs water produceren in plaats van verbruiken. Deze technologie, die veel minder milieubelastend zal zijn als bestaande leisteen-olie winmethoden, zal getest worden in een proefproject, waarna de verwachting is dat aan het einde van dit decennium kan worden begonnen met de commerciële exploitatie.

Het gebruik van deze nieuwe Israëlische technologie over de hele wereld zal een aardverschuiving betekenen op de wereld energiemarkt. De islamitische terreur steunende olieproducerende landen Saudi Arabië, Iran en de Perzische Golfstaten zullen dan niet langer in het centrum van de olieproductie staan, maar vervangen kunnen worden door meer stabielere landen die niet gericht zijn op het verspreiden van de islam. In de Arabische wereld hebben Jordanië en Marokko de grootste leisteen-oliereserves.

Israël heeft niet alleen een unieke geografische positie, maar is ook een vrije democratie, is niet gericht op het verspreiden van een ideologie en zal daarom met behulp van buitenlandse investeerders de benodigde infrastructuur kunnen opbouwen om één van ’s werelds belangrijkste olie exporteurs te worden. Met nog ongeveer 1 biljoen vaten aan bewezen oliereserves in de wereld zal dat een buitengewoon lucratieve handel voor de Joodse staat worden.

 

(1) Jerusalem Post

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: