Christenen in Pakistan aangevallen

Terry JonesIslamitische extremisten hebben wraak genomen na de verbranding van een Koran, begin vorige week in de Amerikaanse staat Florida. In Pakistan zijn bij aanvallen op kerken twee christenen gedood.


Een voorganger uit de Amerikaanse staat Florida verbrandde begin vorige week in een kerk een Koran, bij wijze van executie van het boek. De verbranding vond plaats onder toeziend oog van de controversiële predikant Terry Jones. Deze had in september nog gezworen dat hij nooit een Koran zou verbranden.

Als reactie hebben islamitische extremisten in Hyderabad en Lahore christelijke kerken aangevallen. Vorige week vrijdag viel een groep extremisten een pinkstergemeente in Hyderabad aan. Daarbij kwamen twee christenen om het leven. Ook werden exemplaren van de Bijbel aan het vuur prijsgegeven. Volgens ooggetuigen waren de extremisten van plan de kerk in brand te steken, maar lukte het de christenen het gebouw te verdedigen. De aanvallers schreeuwden antichristelijke leuzen.

De voorganger zegt dat zijn gemeente het verbranden van de Koran scherp heeft veroordeeld, maar dat men toch is aangevallen. „De extremisten denken dat wij banden hebben met de Amerikanen, maar wij zijn Pakistanen, geboren in dit land. We hebben geen enkele relatie met de Amerikanen. Wat hebben deze twee onschuldige mensen voor kwaads gedaan?”

Een tweede incident vond plaats bij de Full Gospel Assembly Church in Lahore. Ook hier gooiden moslims brandende Bijbels op straat en werden christenen van blasfemie beschuldigd. Tijdens deze aanval raakte een aantal beveiligingsmensen gewond.

Intussen vonden afgelopen weekend in Peshawar, Lahore en Islamabad demonstraties plaats tegen de verbranding van de Koran in Florida. Demonstranten verbrandden foto’s van Terry Jones en schreeuwden slogans en leuzen tegen de Verenigde Staten. Moslims dreigden andere doelen aan te vallen als de Amerikaanse overheid geen actie onderneemt tegen Jones.

De Pakistaanse christelijke gemeenschap heeft de verbranding van de Koran scherp veroordeeld. De rooms-katholieke priester Anwar Patras zegt dat christenen in de eerste plaats Pakistanen zijn. „We zijn geboren in dit land en zullen hier begraven worden, en we hebben geen enkele relatie met ds. Terry Jones en diens zieke ideeën.”

Het oplaaiende geweld maakt de situatie rond de christin Asia Bibi extra spannend. Bibi is onder de zogeheten blasfemiewet ter dood veroordeeld, en wacht in de gevangenis op uitvoering van het vonnis. SGP-Europarlementariër Belder heeft er bij de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, Ashton, op aan gedrongen de Pakistaanse overheid direct aan te spreken op de veiligheid van Bibi.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: